دولت نباید بخش خصوصی را به مسیر پر پیچ و خم کشاند
ضمن تاکید بر لزوم مشخص کردن اولویت ها، اعلام شد: مشکلات زنجیره تامین، تولید و تجارت احصا و در راستای حل مشکلات گام برداشته شود.
به گزارش اتاق ایران، مدتی است که وزارت کشور سعی می کند برای چند گروه کالایی، برنامه راهبردی زنجیره ارزش با حضور همه ذی نفع ها و سیاست گذاران تدوین کند که یکی از این حوزه ها، صنعت فرش است.
در ادامه این سلسله نشست ها، موضوع تداوم فرآیند تکمیل و بروزرسانی برنامه راهبردی هنر-صنعت فرش دستباف و پیرو آن لزوم تدوین نقشه راه ترسیم زنجیره ارزش فرش دستباف کشور(به تفکیک استان ها)، بررسی شد.
در سومین نشست «کارگروه ملی تدوین و رصد برنامه راهبردی زنجیره ارزش هنر- صنعت فرش دستباف» در اتاق ایران برگزار شد.
مرتضی حاجی آقا میری، رئیس کمیسیون فرش، هنر و صنایع دستی اتاق ایران از لزوم توجه به سند راهبردی زنجیره ارزش فرش دستباف ایران گفت: رقبای ما به طورجدی به موضوع زنجیره ارزش توجه دارند و این نقص دولت و بخش خصوصی است که تا به امروز سند راهبردی و زنجیره ارزش فرش دستباف تدوین نشده است.
در ادامه گزارشی درباره توسعه زنجیره فرش و برنامه راهبردی هنر - صنعت فرش دستباف ایران ارائه شد.
موضوع زنجیره ارزش گروه های کالایی در وزارت کشور مطرح شده و انتظار این است که برنامه تدوین شده برای هماهنگی و اجرا به استانداری ها تکلیف شود.
این برنامه برای 5 سال تدوین می شود.
در این برنامه قرار است مشکلات زنجیره ارزش شناسایی شود و درنهایت به برنامه و پروژه و اجرا تبدیل شود تا مسائل ذینفعان تولید و تجارت فرش پیگیری شود.
در ادامه عنوان شد مرکز ملی صنایع خلاق و فرش ایران هم تدوین برنامه راهبردی ای شروع کرده اند که همسو با برنامه وزارت کشور است؛ از سوی دیگر دفتر خدمات کسب وکار وزارت صمت هم مسئله اکوسیستم توسعه هنر- صنعت فرش دستباف ایران را در دستور کار قرار داده اند.
در این نشست تصریح شد که باید اولویت ها مشخص شود و درنهایت مشکلات زنجیره تامین و تولید و تجارت احصا و در راستای حل مشکلات گام برداشته شود.
در این نشست تصریح شد که باید راهبردی برای کاهش دادن اثرات تهدیدها و تحریم ها در پیش گرفته شود.
همچنین تاکتیک ها این باشد که سرمایه گذاری به سمت کاهش اثرات تحریم از طریق تولید بازار محور حرکت کند.
در ادامه عنوان شد که باید نقشه راه ملی با جهت گیری ملی در حوزه هنر- صنعت فرش مشخص شود.
یکی از اعضای حاضر در این نشست از فعالیت های مرتبط با فناوری و نوآوری در زنجیره تأمین فرش دستباف گفت: باید از تجربه کشورهایی چون افغانستان، هند و نپال که در حوزه زنجیره فرش کار کرده اند، استفاده کرد.
کمیسیون تخصصی فرش، هنر و صنایع دستی اتاق ایران هم می توانند به این حوزه ورود کنند.
محمد عباسی، معاون هماهنگی امور سرمایه گذاری وزارت کشور از لزوم تدوین برنامه مناسب در حوزه صنعت فرش گفت.
ورود وزارت کشور به موضوع زنجیره ارزش گروه های کالایی دخالت در اقتصاد نیست؛ نقشه راه باید توسط وزارت صمت و مرکز ملی فرش و بخش خصوصی تنظیم شود. وزارت کشور نخ تسبیه باشد.
یعنی ورود وزارت کشور به این موضوع برای این است که برنامه تدوین شده درنهایت در استانداری ها، فرمانداری ها از شهر تا روستا اجرا خواهد شد و وزارت کشور این مسیر را هموار خواهد کرد.
یکی دیگر از حاضران در نشست تصریح کرد: باید سند بالادستی اعلام شود و برنامه ها یکپارچه شود و درنهایت به جزئیاتی برسیم که وزارت کشور به دنبال آن است و تکالیف استان ها سال به سال اعلام شود.
اینکه استان ها در سال اول چه کار کنند و براساس شاخص ارزیابی پیشرفت فیزیکی کار بررسی شود.
این ارزیابی ها باید سالانه انجام شود.
درنهایت تأکید شد: وزارت کشور به دنبال توسعه زنجیره ارزی رسته تولیدی زنجیره ارزش است.
در این نشست تخصصی به لزوم ترسیم زنجیره ارزش رسته تولیدی صنایع دستی هم تأکید شد؛ همچنین به مشکلات منابع آماری گزارش مرکز ملی فرش، سامانه بهین یاب، وزارت تعاون، کار و اجتماعی، آمار سامانه اصناف، اشاره شد که باید درنتیجه تدوین این برنامه سازمان های مختلف باهم همکاری داشته باشند.
موضوع تحریم و از دست رفتن بازارهای فرش ایران در نتیجه تحریم موضوع دیگری بود که در این نشست به آن تأکید شد.