چند نرخی شدن بازار ارز رونقی رانت و فساد

عضو هیات نمایندگان اتاق بازرگانی ایران:  

 

هادی حنایی جهرمی، عضو هیات نمایندگان اتاق بازرگانی ایران در گفتگویی گفت: امروزه برای همه واضح است و در همه کشورها نیز به اثبات رسیده است که دو نرخی شدن موجب به وجود آمدن فساد و رانت می شود، بنابراین دو نرخی شدن ارز رانت و فساد را به وجود می آورد.

 

 

جهرمی عنوان کرد: چند نرخ شدن ارز در حالی روی می دهد که جهان به سمت تجارت آزاد حرکت می کند و نمی توان با زور و با قدرت نرخ کالایی را کنترل کرد و نباید با زورگویی و با قلدری برای عده ای خاص رانت ایجاد کرد.

 

عضو هیات نمایندگان اتاق بازرگانی ایران تصریح کرد: بانک مرکزی در سه سال اخیر کاری که انجام داده توزیع رانت از طریق ارز چند نرخی بوده است، به طوری که برخی خواص ارز را با نرخ هایی پایین تر دریافت می کردند و با وارد کردن کالا قیمت این کالاها را با دلار بازار آزاد به فروش رسانند.

 

این فعال اقتصادی ابراز داشت: در جلسه ای که در اتاق بازرگانی با آقای پزشکیان داشتیم، به ایشان نامه ای مکتوب نوشتم و این نامه را به دست ایشان رساندم و در این نامه تاکید کردم که ارز چند را سرکوب کند.

 

جهرمی تصریح کرد: زمان شروع ارز چند نرخی در زمان آقای جهان گیری روی داد که بر نرخ دلار 4200 تومانی تاکید داشت که معرف به دلار جهان گیری شد.

 

در آن زمان سیف رئیس کل بانک مرکزی بود و در ادامه سیاست ارز چند نرخی در دوره آقای همتی و بعد در دولت سیزدهم ادامه یافت.

 

البته در دولت سیزدهم سیاست ارز چند نرخی به مراتب بدتر از رئیس جمهورهای گذشته اجرا شد.

 

عضو هیات نمایندگان اتاق بازرگانی ایران بیان داشت: سیاست ارز چند نرخی موجب شد تا صادرات بخش خصوصی واقعی تضعیف شود، در نتیجه در دولت سیزدهم بخش خصوصی ضعیف شد.

 

وی خاطر نشان کرد: دولت چهاردهم نباید سیاست های دولت قبل را دنبال کند، چون اگر این سیاست ها تداوم داشته باشد اقتصاد کشور سقوط خواهد کرد.

 

این فعال اقتصادی با بیان این مطلب که «مردم هر سال می گویند که یاد سال گذشته بخیر» گفت: این صحبت مردم اشاره به این دارد که هر سال شرایط اقتصادی بدتر می شود و رو به سقوط هستیم و اگر آقای پزشکیان سیاست دولت های قبل را ادامه دهد، سقوط کشور حتمی است.

 

جهرمی تاکید کرد: باید به دولت چهاردهم فرصت دهیم تا رویه های معیوب اقتصادی را اصلاح کند.

 

عضو هیات نمایندگان اتاق بازرگانی ایران اظهار داشت: فعالیت بنده در زمینه کشاورزی است و در زمینه صادرات محصولات کشاورزی فعالیت می کنم، بنده در جلسه ای که با آقای پیمان پاک، معاون وزیر جهاد کشاورزی داشتیم به او تاکید کردیم که تامین مالی نیاز امروز تولید کشور است و اگر تامین مالی با مشکل مواجه شود هر تولید کننده ای بار خود را جمع می کند و از کشور خارج می شود.

 

وی یادآور شد: اما بنده و دیگر تولید کنندگان دلمان برای کشور می سوزد و سرمایه های خود را از کشور خارج نمی کنیم.

 

بنده قبل از این که صادر کننده باشم، کشاورز زاده هستم و شغل پدری بنده کشاورزی و باغداری است.

 

این فعال اقتصادی ابراز گرد: دولت با عدم تامین نقدینگی تولید و عدم حمایت از بخش های مولد اقتصاد، اشتغال را مورد تهدید قرار داده است، به خصوص در بخش کشاورزی به دلیل این که بیشترین اشتغال در این بخش فعال هستند و بخش کشاورزی مولدترین بخش اقتصادی نیز است و در حال حاضر میلیون ها نفر به صورت مستقیم و غیر مستقیم از این بخش منتفع می شوند.

 

اگر شرایط اقتصادی به همین شکل ادامه یابد مجبور می شویم تا ساده ترین محصولات کشاورزی مانند خیار، گوجه، سیزیجات و ... را از خارج وارد کنیم.

 

جهرمی در پایان تاکید کرد: در دولت های گذشته به خصوص در دولت سیزدهم به دلیل این که به بخش های مولد توجه نمی شد، موجب شده است تا شهرک های صنعتی به حالت نیمه تعطیل و یا تعطیل در بیایند و با قطع برق و گاز این موضوع تشدید شده است.

منبع خبر: روزنامه ابرار اقتصادی - 28 مرداد 1403

دیدگاه کاربران