شرط صندوق توسعه ملی برای سرمایه گذاری
از تامین مالی ۳.۵ میلیارد دلاری صندوق در طرح های نیروگاهی و انرژی های تجدیدپذیر و واحدهای بخار و نیروگاه های سیکل ترکیبی برای حل مشکل ناترازی ها خبر داد.
فرشید احمدی اظهار کرد: در دو سال و نیم اخیر نزدیک به ۳ میلیارد دلار برای تکمیل طرح های قبلی صندوق پرداخت و هزینه شده است.
در مقطع زمانی حاضر نرخ سود این تسهیلات ۸ درصد بوده که ۵.۵ درصد سهم صندوق توسعه ملی و ۲.۵ درصد هم سهم بانک عامل است.
امسال مجموع فراخوان ارزی منتشر شده صندوق توسعه ملی ۸ و ۳ دهم میلیارد دلار است و ۱۹ بانک عامل اعم از بانک های دولتی و خصوصی به عنوان بانک های عامل طرف قرارداد صندوق مشخص شده اند.
بر اساس اعلام صندوق توسعه ملی، وی با بیان اینکه تاکنون ۱۳ بانک تقاضای کتبی خود را با حجم ۶ و نیم میلیارد دلار به صندوق اعلام کرده اند، افزود: ۶ بانک دیگر هم متقاضی ۱ و ۸ دهم میلیارد دلار باقی مانده هستند و امیدواریم این ۱۹ بانک بتوانند واسطه ما با فعالان اقتصادی باشند و صندوق توسعه ملی بتواند با شرایطی که برشمرده شد تأمین مالی پروژه ها را بر عهده بگیرند.
به گفته مدیر سرمایه گذاری و تأمین مالی صندوق توسعه ملی، در حوزه قراردادهای عاملیت ارزی، صندوق توسعه ملی تاکنون نزدیک به ۳۶ میلیارد دلار تأمین مالی پروژه ها را انجام داده و بیش از ۳۲۳ طرح را از این طریق حمایت و عملیاتی کرده است.
حدود ۳۱ میلیارد از این منابع اکنون پرداخت شده و در قالب پروژه هایی در حوزه های نفت، گاز، صنعت، معدن، کشاورزی طرح های زیرساختی و زیربنایی از جمله نیروگاه و حوزه های آبی از آب شیرین کن تا طرح های بزرگ انتقال آب به کارگیری شده است.
احمدی ادامه داد: علاوه بر این صندوق توسعه ملی از طریق سپرده گذاری ارزی ۴۶ طرح در حوزه نفت و گاز و پتروشیمی را نیز با حدود ۳.۶ میلیارد دلار پشتیبانی کرده و در مجموع نزدیک به ۳۷۰ طرح با منابع ارزی صندوق تأمین مالی شده است.
وی اظهار کرد: خوشبختانه با کمک و پیگیری رئیس و اعضای هیأت عامل، مدیران و مجموعه عزیزان فعال در صندوق توسعه ملی ۹ میلیارد دلار از مطالبات معوق صندوق با سرعت بسیار خوبی وصول شده اما هنوز فاصله زیادی تا نقطه مطلوب وجود دارد و حدود ۱۸ الی ۲۰ میلیارد دلار مطالبات معوق باقی مانده است که بی شک با هماهنگی تیم اقتصادی این مطالبات معوق باقیمانده به صندوق بر می گردد و دولت چهاردهم حتما صرف اهدافی که قانون گذار مشخص کرده می شود.
شیوه صندوق توسعه ملی برای تأمین مالی طرحها
مدیر سرمایه گذاری صندوق توسعه ملی افزود: اگر صندوق توسعه ملی بخواهد نقش مؤثر خود را عملیاتی کند باید منابع ارزی خود را در جایی سرمایه گذاری کند که هم ثروت ملی کشور و سهم نسل های آینده حفاظت شود و هم نقش توسعه ای این نهاد به خوبی ایفا گردد.
با توجه به اینکه منابع صندوق، ارزی است لذا صندوق توسعه ملی از طریق قراردادهای عاملیت ارزی، قراردادهای سپرده گذاری ارزی، قراردادهای اعتبار خریدار و فعالیت های سرمایه گذاری خارجی و داخلی از طریق اجرای مدل HOPE-I که نوعی مدل سرمایه گذاری و تجربه ای جدید است؛ نسبت به تأمین مالی پروژه های صادرات محور اقدام می نماید.
احمدی تصریح کرد: من اینجا این نوید را بدهم که صندوق توسعه ملی اکنون کار جدیدی را در دست بررسی دارد که به زودی عملیاتی خواهد شد.
این کار کمک به انتشار اوراق ارزی برای حمایت از پروژه های صادرات محور است و صندوق تمایل دارد منابع خودش را به اهرمی برای جذب سرمایه های داخلی و خارجی تبدیل کند تا پروژه ها و طرح های صادرات محور بیشتری به سرعت راه اندازی و اجرا شوند.
شروط لازم صندوق توسعه ملی برای تأمین مالی طرحها
وی در پاسخ به این سوال که بر اساس قانون در حوزه قرارداد عاملیت ارزی صندوق توسعه ملی چه پروژه و طرح هایی را می تواند تأمین مالی کند، بیان کرد: صندوق پروژه هایی را در حوزه سرمایه در گردش و سرمایه های ثابت تأمین مالی می کند که سرمایه گذار و یا سهام دار آن حداقل ۲۰ الی ۲۵ درصد هزینه مورد نیاز اجرای طرح را به صورت آورده باید طرح صادرات محور و تأمین کند.
نکته دوم و مهم این است که حتماً ارز آور و یا طرحی زیربنایی برای توسعه صادرات کشور باشد که توان باز پرداخت ارزی منابع صندوق توسعه ملی را نیز داشته و توجیه فنی و مالی و اقتصادی داشته باشد.
به گفته احمدی، در بند سوم از بخش «د» اساسنامه صندوق عنوان شده است پرداخت تسهیلات از منابع صندوق بدون توجیه فنی و اقتصادی و مالی بانک عامل ممنوع است و حکم تصرف غیر قانونی در اموال عمومی را دارد.
این تعهد به عهده بانک عامل است که بازپرداخت اصل و سود تسهیلات را تضمین کند.
شرط بعد این است مجموعه ای که می خواهد تأمین مالی شود دولتی نباشد و تنها شرکت های خصوصی و تعاونی و شرکت های وابسته به نهادهای عمومی می توانند از این منابع و خدمات صندوق استفاده کنند.
مدیر سرمایه گذاری و تأمین مالی صندوق توسعه ملی گفت: نکته کلیدی و مهم بعدی این است که صندوق توسعه ملی برای تأمین مالی طرح ها، ارز پرداخت می کند و بازپرداخت این منابع هم باید به صورت ارزی صورت بگیرد.
هم چنین نرخ بازدهی این طرح ها حداقل باید بالای ۱۵ درصد بوده و دوره ساخت و تنفس و بازپرداخت نیز حدود ۸ سال در نظر گرفته می شود.
اجرای طرح باید مطابق با سند آمایش سرزمین صورت پذیرفته و رعایت قانون حمایت از ساخت داخل هم الزامی است.
ناترازی انرژی و دلارهایی که به باد میروند
احمدی اظهار کرد: متأسفانه اکنون کارخانه های فولادی که با منابع صندوق توسعه ملی تأمین مالی شده و به بهره برداری رسیده اند نمی توانند به علت ناترازی انرژی، کمبود گاز در زمستان و قطع برق در تابستان به تولید بپردازند و به تبع آن از صادرات محصول و درآمد ارزی پیش بینی شده محروم شده اند.
این ناترازی ها که ناشی از ضعف در زیرساخت هاست به تعطیلی واحدهای تولیدی و صنعتی در تعداد زیادی از روزهای سال منجر می شود.
لذا صندوق در تأمین مالی طرح های جدید به زیرساخت ها دقت خواهد کرد.
مدیر سرمایه گذاری صندوق توسعه ملی گفت: برای حل مشکل ناترازی ها صندوق در حوزه برق بیش از ۳ و نیم میلیارد دلار طرح های نیروگاهی و انرژی های تجدیدپذیر و واحدهای بخار و نیروگاه های سیکل ترکیبی را بررسی و به زودی اجرا و تأمین مالی خواهد کرد.
علاوه بر این حدود ۲ میلیارد دلار طرح در حوزه آب شیرین کن و انتقال آب و همچنین یک میلیارد دلار پروژه در زمینه حمل و نقل دریایی و هوایی و ریلی در دست بررسی صندوق توسعه ملی است و این نهاد برنامه های ویژه و طرح های بزرگی در حوزه گاز برای حل مشکل ناترازی انرژی دارد.
ورود صندوق توسعه ملی به حوزه سپردهگذاری ارزی
وی گفت: در حوزه قراردادهای سپرده ارزی هم با توجه به مصوبه هیأت امنا صندوق این اجازه را پیدا کرده است که برای تأمین سرمایه در گردش پروژه های صادراتی قراردادهای سپرده گذاری ارزی را با سیستم بانکی منعقد کند که با شش بانک ۷ دهم میلیارد دلار قرارداد سپرده ارزی منعقد شده است.
در این قراردادها تمام مسئولیت به عهده بانک گذاشته شده است.
نرخ سود این تسهیلات از ۵ تا ۷ درصد و از یک تا ۳ سال متغیر است.
نرخ سود این منابع اعتباری با بازپرداخت یکساله ۵ درصد، دو ساله ۶ درصد و سه ساله هم ۷ درصد است و بخش بزرگی از آن به شرکت های صادراتی و در قالب سرمایه در گردش تخصیص می یابد.
در همین حال با توجه به جایگاه ویژه هوش مصنوعی در آینده جهان، صندوق توسعه ملی برای پروژه های مرتبط با حوزه هوش مصنوعی یک درصد از سهم سود خود را کاهش داده است.
نگاه درونزا و بروننگر صندوق توسعه ملی به اقتصاد
مدیر سرمایه گذاری و تأمین مالی صندوق توسعه ملی تاکید کرد: صندوق توسعه ملی در قالب قوانین و مقررات آماده است در هماهنگی کامل با تیم اقتصادی دولت چهاردهم بازیگری قدرتمند در عرصه اقتصاد و توسعه کشور باشد و نقش و وظایف خودش را در خلق ثروت برای رفاه مردم و اجرای بیش از پیش پروژه های صادرات محور ایفا کند.
این روند مصداق عملی اجرای منویات و بیانات مقام معظم رهبری در زمان ابلاغ بسته اقتصاد مقاومتی است که تاکید فرمودند " کشور را به گونه ای هدایت کنید که درون زا و برون نگر باشد".
احمدی تاکید کرد: درون زا و برون نگر بودن اکنون ضرورت موفقیت طرح های اقتصادی و ارزآور برای کشور است.
ما در صندوق توسعه ملی مصمم هستیم با همین نگاه برای افزایش قدرت اقتصادی و رفاه ملت در درون کشور و فتح بازارهای صادراتی بیرون کشور همه تلاش خود را به کار بگیریم.