با وجود تحریم ها، پیمان های بین المللی ایران هیچ آورده اقتصادی ندارد

رئیـس پیشیـن اتاق بازرگانی گفت:  

 

 

در دو سـال اخیـر بر تجارت آزاد بـا اتحادیه اوراسیا مانـور فـراوان داده شـده و حـتی از آن اسـتفاده های تبلیغـاتی و سیـاسی نیـز شـد و در سـایه آن بـر عضویـت در بریکـس و شـانگهای نیـز تاکیـد شـده اسـت اما همـه اینها آورده اقتصـادی بـرای ایـران نداشـته و در ایـن شـرایط پاک کـردن صورت مسـاله و نادیـده گرفتـن چالش هـای اصـلی تجاری ایـران و تاکید بـه موضوعی ماننـد تجارت آزاد این امر را به موضوعی شعارگونه تبدیل می کند.

 

 

 

 

حسیـن سـلاح ورزی، در گفت و گـویی از تاثیـر تحریم ها بر عملیاتی شـدن تجارت آزاد ایـران بـا وجـود تاکیـدات دولتمـردان دولت چهاردهـم گفت و توضیـح داد: دولت چهارهـم بـا مجموعه ای از شـعارها و ترسیم چشـم اندازها به صحنـه انتخابات آمد که یـکی از آنهـا حل مشـکل تحریم هـا و قرارگیری ایران در فهرسـت سیـاه اف ای تی اف بـود.

 

تعریف آقای پزشـکیان در سـمت رئیس دولـت این بود که گویا در قفس هسـتیم و بایـد بـه جهـان آزاد بپیوندیـم، ایشـان همچنیـن تاکیـد کردنـد که توسـعه بـا وجود تحریم ها ممکن نیست.

 

سـلاح ورزی ادامـه داد: دولـت چهاردهم همچنین با شـعار وفاق ملی و بـا عنوان دولتی روی کار آمـد کـه قـرار اسـت با هیچ کجا دشـمنی نداشـته باشـد و دسـت دوسـتی به سـمت دنیـا دراز کنـد.

 

ایشـان در سـفر بـه نیویـورک و در مقر سـازمان ملـل متحد نیز بـه ایـن موضـوع اشـاره کردنـد و وزرای منتخـب ایشـان هـم از جمله وزیـر صمت بر ایـن مسـائل متمرکز بوده اند، از سـوی دیگر خوشـبختانه در وزارت اقتصـاد هم بر عزم جـدی دولت بـر یافتن راه حلی بـرای خروج ایران از فهرسـت سیـاه اف ای تی اف تاکید می شـود.

 

وی افـزود: بـا همـه اینهـا اما همچنـان در تحریم هسـتیم و امکان پیوسـتن ایـران بـه سـازمان تجـارت جهانی هنـوز ممکن نیسـت و در این شـرایط پیوسـتن به پیمان هـای دوجانبـه و توافق هـای منطقـه ای چندجانبـه از جملـه اتحادیـه اقتصادی اوراسیا توسـط دولتمـردان ایرانی دنبال می شـود، هر چند این پیمان هـا و توافق نامه ها نیـز هنـوز نهـایی نشـده تا امتیـازات حاصـل از آن بـرای مردم عایدی داشـته باشـد و همچنـان تحریم هـای مرتبط با نظـام بانـکی، حمل ونقل، بیمه، کشـتیرانی و خدمات بنـدری، نقـش اسـاسی در افزایـش هزینه هـا دارد و در واردات بـه ایـران و صـادرات از کشور اختلالات جدی ایجاد می کند.

 

رئیـس پیشیـن اتـاق ایـران تصریـح کـرد: اگر در ایـن شـرایط می خواهیـم در تجارت کشـور تغییـری مثبـت ایجـاد کنیـم حتما باید دو مشـکل یادشـده را حل کنیـم در غیر ایـن صـورت همچنان چاره ای نداریـم غیر از اینکه به دلیل محدودیـت مبادی وارداتی کالاهـای مورد نیازمـان را ارزان تـر و بـا کیفیت پایین تـر تهیه، در صادرات هـم علاوه بر اینکـه هزینـه بیشـتری بر مبادلـه کالا پرداخت و در حفـظ بازارها با ناملایمات دسـت و پنجه نرم کنیم.

 

سـلاح ورزی خاطرنشـان کـرد: موضوع تجـارت آزاد در دولت دوازدهم مطرح شـد و در پی آن مقاصدی مانند سـوریه و پاکسـتان نیز به عنوان شرکای تجارت آزاد بـا ایـران مطـرح شـدند و حـتی توافقات اولیـه هم با این کشـورها صـورت گرفت اما واقعیت این است که هیچ گاه این توافقات به نتیجه قابل اعتنایی نینجامیده است.

 

وی یـادآور شـد: در دو سـال اخیـر بر تجـارت آزاد با اتحادیـه اوراسیا مانور فـراوان داده شـده و حتی از آن اسـتفاده های تبلیغاتی و سیاسی نیز شـده و در سـایه آن بر عضویت در بریکـس و شـانگهای نیـز تاکیـد شـده اسـت اما همـه اینهـا آورده اقتصـادی برای ایـران نداشـته اسـت و بنابرایـن نمی تـوان از ایـن توافقات بـه عنوان اموری ارزشـمند یـاد کـرد، زیـرا واضح اسـت که تجارت بـدون تبـادل بانکی معنا نـدارد در این شـرایط پـاک کـردن صـورت مسـاله و تاکیـد بـه موضـوعی ماننـد تجـارت آزاد این امـر را به موضوعی شعارگونه تبدیل می کند.

منبع خبر: روزنامه اقتصادی ثروت - 22 مهر 1403

دیدگاه کاربران