
بررسی تغییرات بازار نشان می دهد؛
پس از افزایش تنش های خاورمیانه اکثر بازارها با روند رو به رشد همراه شد و در این میان بازار ارز تا نزدیکی کانال ۶۴ هزار تومانی پیش رفت و باعث شد رفتار هیجانی در این بازار افزایش یافت.
موضوعی که برخی از کارشناسان معتقدند بازار با توجه به تصمیمات بانک مرکزی و اینکه عوامل اقتصادی در این رشد تاثیر نداشته است تنها بازار ارز وارد تونل وحشت شده و به روند عادی خود باز می گردد.
بررسی ها نشان می دهد در آخرین روز هفته گذشته قیمت دلار به کانال ۶۳ هزار تومان رسید و تا نیمه کانال جدید پیشروی کرد؛ البته آن طور که شواهد نشان می دهد روند صعودی اسکناس آمریکایی در بازار پشت خطی پنجشنبه ادامه داشته و نرخ دلار فردایی ۶۳ هزارو ۷۵۰ تومان اعلام شد.
طبق گفته معامله گران، تشدید تنش ها در خاورمیانه و سیگنال های منفی اخیر باعث ایجاد هیجان در بازار ارز شده است.
فعالان بازار معتقدند که دلار اکنون وارد «تونل وحشت» شده است؛ به باور معامله گران با توجه به رشد سریع دلار در سطوح جدید، این افزایش بدون زیرساخت های لازم بوده و با کاهش تنش ها، احتمال کاهش قیمت دلار وجود دارد.
همچنین در بازار طلا و سکه نیز اونس طلا امروز تا ۲۶۶۲ دلار بالا رفت و عصر با ۲۶۵۸ دلار معامله شد در بازار داخلی ایران هم هر گرم طلا ۱۸ عیار به بیش از ۴ میلیون و ۱۰۰ هزار تومان رسید.
از سوی دیگر سکه امامی به یک قدمی کانال ۴۹ میلیون تومان رسیده است.
در رابطه با تداوم این روند کاظم مرتاض، عضو کمیسیون اقتصاد کلان اتاق بازرگانی ایران می گوید: بی تردید این بار هم نوسانات بازار ارز فروکش خواهد کرد و این موج هیجانی خیلی زود مهار می شود.
وی در ادامه افزود: اتفاقی که رخ داده دقیقا همان تبعات مقطعی و تجربه بعد از عملیات وعده صادق ۱ است.
در آن زمان نرخ ارز در کانال های تلگرامی و شبانه تا حدود ۷۰ هزار تومان نیز بالا رفت و دلالان و سودجویان اقدام به نرخ سازی کردند؛ اما این فضاسازی هیجانی خیلی زود و بعد از چند روز مهار شد و قیمت ارز به سطح قبلی برگشت.
این فعال اقتصادی با تاکید بر اینکه مردم ناآگاه در چنین شرایطی به سادگی طعمه فریب دلالان خواهند شد، گفت: افرادی که بدون تخصص و آگاهی، تحت تاثیر اخبار منفی و فضاسازی دلالان بازار ارز قرار می گیرند، بدون تردید متضرر خواهند شد و فقط جیب نوسان گیران را پر خواهند کرد.
بیرون آوردن سرمایه از بازارهای دیگر و ورود ناآگاهانه به بازار ارز چیزی به جر ضرر و زیان به دنبال ندارد و فقط به از دست دادن سرمایه منتهی می شود.
محمدحسین روشنک عضو اتاق بازارگانی ایران گفت: درگیری های سیاسی بین ایران و رژیم صهیونیستی هیچ اثر پایداری روی اقتصاد نمی گذارد؛ چون این درگیری ها به امروز اختصاص ندارد و سالیان طولانی است که شاهد چنین فعالیت هایی هستیم.
بنابراین کسانی که به خاطر این مسئله اقدام به خرید ارز و طلا و سکه کنند متضرر خواهند شد.
رئیس اتاق مشترک بازرگانی ایران و تاجیکستان با اشاره به این موضوع که جنگی در کار نیست که بخواهد اقتصاد و بازارهای مالی مانند ارز را بهم بریزد، تصریح کرد: حتی در صورت ادامه دار بودن درگیری های موشکی باید بگوییم که بودجه دفاعی ربطی به بودجه کشور ندارد و برای آن برنامه ریزی جداگانه ای صورت می گیرد.
حمله موشکی ایران به رژیم صهیونیستی منجر به جنگ نمی شود و آمریکا می داند که اگر با ایران وارد درگیری شود پایگاه های مختلفی که در سایر کشورهای منطقه دارد مورد حمله واقع می شود؛ بنابراین این درگیری ادامه ندارد و اثر بلندمدتی بر اقتصاد نخواهد گذاشت.
روشنک با تاکید بر اینکه درگیری های سیاسی از جمله عملیات وعده صادق ۲ ربطی به اقتصاد ندارد و نمی تواند اثری بلند مدت بر بازارهای مالی مانند ارز بگذارد، اضافه کرد: رهبر انقلاب در زمان شهادت اسماعیل هنیه خویشتن داری کرد؛ اما رژیم صهیونیستی با وقاحت تمام اقدام به ترور سیدحسن نصرالله کرد، به همین منظور ایران نیز پاسخی کوبنده به این رژیم داد، همچنین باید بگوییم که مشابه این اتفاق سیاسی چندین مرتبه در یکسال گذشته و از آغاز عملیات طوفان الاقصی رخ داده؛ اما خوشبختانه نرخ دلار با هر شوک سیاسی نوسانی اندکی داشت و با گذشت زمان به کانال قبلی خود بازمی گشت.
«روزنامه جهان اقتصاد - 14 مهر 1403»