تمرکز بر احیای موافقتنامههای تجاری
در نخستین نشست هماهنگی بین دستگاهی موافقنامه تجارت آزاد ایران و اوراسیا ضمن تاکید بر اهمیت امضای موافقتنامههای تجاری در توسعه تجارت خارجی، به احیای این موافقتنامهها از سوی سازمان توسعه تجارت ایران اشاره شد.
نخستین نشست هماهنگی بین دستگاهی در باره موافقتنامه تجارت آزاد ایران و اوراسیا با حضور محمدصادق قنادزاده معاون ارتقای کسبوکارهای بینالمللی سازمان توسعه تجارت ایران، میرهادی سیدی مشاور امور بینالملل و توافقهای تجاری سازمان توسعه تجارت ایران و جمعی از مدیران سازمان توسعه تجارت ایران و نمایندگان دستگاههای ذی ربط برگزار شد.
در ابتدای نشست قنادزاده با اشاره به اجرا و مذاکره برای انعقاد 20 موافقتنامه تجارت آزاد و ترجیحی ایران با کشورهای مختلف باهدف توسعه تجارت خارجی، گفت: به نظر میرسد تا به امروز بهرهبرداری قابل توجهی از موافقتنامههای تجاری نداشتیم و برخی تجربههای تلخ در این زمینه بر روابط سیاسی ما با آن کشورها نیز اثر منفی گذاشت؛ این اتفاق برآمده از عدم آمادگی ما در ارتباط با طرف مقابل بوده است از اینرو دستگاههای ذی مدخل از جمله سازمان توسعه تجارت ایران، گمرک، اتاقهای بازرگانی و بانک مرکزی باید تکالیف و نقش خود را در این زمینه بشناسند.
وی با بیان اینکه بیش از 50 درصد تجارت جهانی ماحصل توافقنامهها است، گفت: تجارت جهانی ایران متاثر از توافقنامهها زیر 5 درصد است و این عدد نشان میدهد ما از توافقنامههای موجود بهره لازم را نبردیم بنابراین سازمان توسعه تجارت ایران به عنوان متولی تجارت خارجی در چند سال اخیر بر احیای موافقتنامههای تجاری تمرکز کرده است.
قنادزاده موافقتنامههای تجاری را اسناد الزامآور بین المللی نامید و افزود: بیتوجهی به اجرای درست این موافقتنامهها در نهایت کشور را متضرر میکند، بر همین اساس دستگاههای مختلف باید پیشاپیش خود را برای الزامات موافقتنامه تجارت آزاد با اوراسیا آماده کنند؛ تا در زمانی که موافقنامه اجرایی می شود همه با هم در مسیر اجرا حرکت کنند و اگر این اتفاق صورت نگیرد باعث بروز ناترازی در روابط میشود.
این مقام مسئول ادامه داد: موافقتنامه تجارت آزاد ایران و اوراسیا در کمیسیون اقتصادی مجلس شورای اسلامی تصویب شده است و به نظر میرسد بعد از بودجه این موضوع در صحن مجلس مطرح و تصویب شود و 2 ماه بعد از تصویب قابلیت اجرا دارد؛ این موافقتنامه در 2 کشور عضو این اتحادیه تصویب شده است و در قزاقستان نیز در مراحل نهایی است.
معاون ارتقای کسبوکارهای بینالمللی سازمان توسعه تجارت ایران ماهیت و کارویژه این نشست را شناخت وظایف و تکالیف و رفع موانع مشکلات پیش رو عنوان کرد.
در ادامه این جلسه سیدی با اشاره به رسالت و ماهیت موافقتنامههای تجاری، گفت: موافقتنامههای تجاری باهدف ایجاد ارتباط و تسهیل تجارت در شرایط تحریم کار میکنند؛ حدود یک سال پیش موافقتنامه تجارت آزاد ایران و اوراسیا امضا شده و در مراحل پایانی تصویب است و باید اجرایی شود.
وی نتایج موافقتنامه تجارت ترجیحی ایران و اوراسیا را بیش از انتظار دانست و افزود: موافقتنامه تجارت آزاد با اوراسیا بازارهای بزرگی را پیش روی تولیدکنندگان باز میکند؛ اجرای موافقتنامه تجاری در ایران نیازمند فرهنگسازی در بین مسئولان و فعالان اقتصادی دارد.