گزارش از سفر 90 هیأت به ایران بر اساس آخرین آمار های منتشر شده از سوی گمرک جمهوری اسلامی ایران؛

 

 

 

 

 

 

 

در 10 ماهه سال 1401 میزان صادرات کالا های غیرنفتی کشور )به استثنای نفت خام نفت کوره و نفت سفید و همچنین بدون صادرات از محل تجارت چمدانی) بالغ بر 102 هزار و 995 تن و به ارزش 45 میلیارد و 319 میلیون دلار است که در مقایسه با مدت مشابه سال گذشته افزایش 2.86 درصدی در وزن و 17.66 درصدی در ارزش دلاری داشته است.

 

در این بازه زمانی متوسط ارزش گمرکی هر تن کالای صادراتی 440 دلار بوده که نسبت به  385  دلار قیمت هر تن کالای صادراتی در بازه زمانی مشابه در سال گذشته، 14.31 درصد رشد داشته است.

 

 

چین بزرگترین میزبان کالا های ایرانی

 

بیشترین میزان صادرات کشور در 10 ماه گذشته به کشور های «چین»، با رقمی بالغ بر 12 میلیارد و 608 میلیون دلار و سهم 27.82 درصدی از کل ارزش صادرات، عراق با هشت میلیارد و 927 میلیون دلار و سهم 19.70 درصدی، امارات با شش میلیارد و 612 میلیون دلار و سهم 14.59 درصدی، ترکیه با چهار میلیارد و 823 میلیون دلار و سهم 10.64 درصدی و هند با یک میلیارد و 606 میلیون دلار و سهم 3.54 درصد از کل ارزش صورت گرفته است.

 

میزان واردات کشور در همین مدت زمان با کاهش 7.06 درصدی در وزن و افزایش 16.86 درصدی در ارزش دلاری در مقایسه با مدت مشابه سال 1400 به ارقام 30 هزار و 863 تن و 48 میلیارد و 485 میلیون دلار رسیده است.

 

در این مدت متوسط ارزش گمرکی هر تن کالای وارداتی 1.571 دلار بوده که نسبت به 1.249  دلار در هر تن در سال گذشته، رشد 25.74 درصدی را نشان می دهد.

 

 

 امارات بیشترین فروش به ایران را داشت

 

در 10 ماهه نخست امسال، امارات متحده عربی با اختصاص رقمی بالغ بر 14 میلیارد و 952 میلیون دلار و سهمی در حدود 30.84 درصد از کل ارزش واردات در جایگاه نخست کشور های طرف معامله قرار گرفته است.

 

همچنین کشور های چین با 12 میلیارد و 698 میلیون دلار و سهم 26.19 درصد، ترکیه با پنج میلیارد و 85 میلیون دلار و سهم 10.49 درصد، هند با دو میلیارد و 406 دلار و سهم 96.4 درصد و آلمان با یک میلیارد و 549 میلیون دلار و سهم 3.19 درصد از کل ارزش واردات جزو کشور های عمده طرف معامله واردات بوده اند.

 

 

ورود هیات های تجاری به ایران افزایش یافته است

 

وزیر صمت به افزایش ورود هیات های تجاری به ایران اشاره کرد و گفت: از اول سال جاری تا کنون 60 هیأت تجاری آفریقایی و 30 هیات از روسیه به ایران آمده اند.

 

 سیدرضا فاطمی امین با بیان اینکه باید با کشورهایی تعامل داشته باشیم که بکر هستند، افزود: باید بین کسب و کارهای ایرانی و خارجی ارتباط برقرار کنیم تا تلاطمات سیاسی بر دو کشور اثر منفی نگذارد بلکه بهبود دهنده نیز باشد.

 

وزیر صمت گفت: طی یکسال گذشته 12 بار با اتحادیه اوراسیا مذاکره کردیم.

 

کشورهای عضو این اتحادیه در مجموع 180 میلیون نفر جمعیت و 700 میلیارد دلار مبادلات خارجی دارند که بازار مناسبی برای ما است.

 

وی افزود: اکنون برای 700 قلم کالا تعرفه ترجیهی داریم اما مذاکرات نهایی شده تا برای 7 هزار کالا تعرفه صفر شود.

 

عضویت در شانگهای و اوراسیا درآمدهای صادرات کشور را جهش می دهد.

 

فاطمی امین گفت: تا سال قبل تنها در 5 کشور رایزن داشتیم که اکنون به 18 کشور رسیده و نتایج مثبت آن در توسعه تجارت در آینده مشخص می شود.

 

 وزیر صمت در ادامه درباره همکاری ایران با چین و توافقات در حوزه تجارت خارجی افزود: چین یک اقتصاد بسیار بزرگ دارد .

 

 6 هزار و 300 میلیارد دلار ارزش تجارت خارجی و 17 هزار میلیارد دلار ارزش تجارت داخلی این کشور است و در انواع و اقسام رشته های صنعتی و فناوری ورود کرده و تنوع محصول بالایی دارد بنابراین همکاری بین ایران و چین برای ما ارزشمند است.

 

فاطمی امین در ادامه با بیان اینکه نکته مهم دیگر این است که چین برای خودش جایگاه و شان مستقلی دارد و دنباله رو کشورهای غربی نیست، گفت: ما دشمنان مشترک داریم بنابراین توسعه تجارت دو کشور اهمیت دارد.

 

وی افزود: از اوایل امسال در حوزه های مختلف معدن، فولاد و ماشین آلات تفاهمات و مذاکراتی بین دو کشور انجام شده است و به طور مثال در حوزه مس پروژه بزرگی تعریف شده که در صورت اجرا ظرفیت تولید مس تا یک میلیون تن می رسد و در بخش تامین ماشین آلات این طرح مذاکراتی با چین داشتیم.

 

وزیر صمت ادامه داد: در حوزه فولاد و صنعت خودرو هم مذاکراتی بین شرکت های ایرانی با شرکت های چینی انجام شده است همچنین در بحث موتور و لوکوموتیو قراردادهای خوبی داریم که طی آن انتقال فناوری و ساخت داخل هم انجام می شود.

 

وی همچنین به وضعیت تجارت خارجی ایران اشاره کرد و در این باره افزود: برنامه ریزی داشتیم تا صادرات غیر نفتی کشور طی امسال 50 میلیارد دلار باشد که تاکنون از این رقم فراتر رفته و تا پایان سال بیشتر هم می شود.

 

فاطمی امین گفت: سال گذشته 45 میلیارد دلار صادرات غیر نفتی داشتیم و تراز تجاری کشور با احتساب نفت مثبت 30 میلیارد دلار است.

 

وزیر صمت ادامه داد: صادرات غیر نفتی امسال 17.7 درصد بیشتر از سال قبل شده است و واردات به لحاظ وزنی 7 درصد کاهش و به لحاظ ارزشی 16.9 درصد افزایش یافته که یعنی رشد صادرات بیشتر از رشد واردات بوده است.

 

وی افزود: رشد واردات هم در شرایطی بوده که واردات کالاهای مصرفی 8 درصد کم شده و واردات ماشین آلات 51 درصد و مواد اولیه 19 درصد بیشتر شده، یعنی واردات به نفع تولید بوده و در واقع سرمایه گذاری در تولید بیشتر شده است.

 

همچنین رشد بخش صنعت 4.8 درصد و رشد سرمایه گذاری در ماشین آلات 15 درصد بوده است.

 

فاطمی امین با بیان اینکه ما مشکلات زیادی در معیشت داریم اما اتفاقاتی در بخش تولید و سرمایه گذاری افتاده که امید به آینده را بیشتر می کند، تاکید کرد: رشد اقتصادی، میزان اشتغال و تولید در سال های آینده رشد خواهد داشت.

 

وزیر صمت افزود: اشتغال صنعتی در پاییز امسال بیش از 8 میلیون و 300 هزار نفر بوده که در سال های گذشته بی نظیر بوده است.

 

وی در ادامه همچنین درخصوص وضعیت کشور در تجارت با کشورهای همسایه گفت: در 10 ماه نخست امسال صادرات به عراق 23 درصد، ترکیه 46 درصد، عمان 63 درصد، روسیه 23 درصد و کشورهای آفریقایی بیش از 20 درصد رشد داشته که نشان دهنده حرکت کشور در بخش صادرات است.

 

فاطمی امین ادامه داد: صادرات به چند دلیل برای ما اهمیت دارد.

 

کارکرد نخست صادرات، تامین ارز برای رفع نیازهای وارداتی کشور و کارکرد حداکثری صادرات، اقتدار بین المللی است. وی تصریح کرد: زمانی می توانیم اقتدار داشته باشیم که کالاهایی صادر کنیم که کشورهای کمتری آن را صادر می کنند.

 

سال گذشته 70 درصدی صادرات ما به روسیه محصولات کشاورزی بوده اما امسال 60 درصد صادرات ما کالاهای صنعتی است.

 

در روسیه کاتالیست های ایرانی، داروی ضد سرطان، قطعات خودرو و توربین های ایرانی می بینید.

 

وزیر صمت گفت: کارکرد سوم صادرات، ایجاد بازار برای تولید داخل است و در واقع صادرات، لوکوموتیو ساخت داخل خواهد شد.

 

اگر برای تولیدکنندگان ایرانی بازاری فراهم کنیم، تولید رشد می کند، اشتغال و درآمد ایجاد می شود و بعد تقاضای خرید ایجاد خواهد شد و رکودی که 10 سال درگیر آن بوده ایم از بین خواهد رفت.

 

وی افزود: برای حمایت از این بخش، صندوق ضمانت صادرات را داشتیم، همچنین با 12 کشور قرارداد بسته شده تا اعتبار اسنادی گشایش یابد.

 

بین بانک های ایرانی و روسی ارتباط برقرار شده است. فاطمی امین گفت: به هر طریق انتقال پول با تهاتر و روش های دیگر انجام می شود و تقریبا تحریم ها را شکست داده ایم البته تحریم ها کار را سخت کرده اما در میان مدت به نفع ما خواهد بود.

 

وزیر صمت در ادامه به موضوع خام فروشی در حوزه معدن اشاره کرد و در این باره افزود: اکنون تقریبا خام فروشی نداریم.

 

 600 میلیون تن ماده معدنی برداشت می کنیم و تنها 1.7 درصد از مواد معدنی را به صورت خام صادر می کنیم و در عوض کلی مواد خام هم وارد کشور می شود اما شمش مس و فولاد صادر می کنیم که آن هم باید تبدیل به ورق و سپس صادر شود.

 

 

لزوم گشودن بازارهای بین المللی

 

قائم مقام دبیرکل خانه صمت ایران گفت: باید با گشودن بازارها، ظرفیت های داخلی را گسترش داده و از قافله به روز کردن ماشین آلات و فناوری ها عقب نمانیم.

 

«آرمان خالقی» در بیستمین جشنواره «تولید ملی- افتخار ملی» افزود: نیازمند برنامه ریزی بلندمدت در مدیریت کلان کشور هستیم.

 

وی تاکید کرد: »باری به هر جهت« حرکت کردن بزرگترین آسیب را به اقتصاد کشور می رساند، باید با مدیریت برنامه داشته باشیم و بتوانیم موارد را از قبل پیش بینی کنیم.

 

خالقی تصریح کرد: اقتصاد دستوری کشور را به قهقرا می برد و ضمن از بین بردن قدرت رقابت، قدرت رقابت بین المللی را نیز مخدوش کرده و مشتریان در بازار بین المللی از دست می روند.

 

وی در ادامه به برخی مشکلات تولید اشاره کرد و گفت: دیوان سالاری و بوروکراسی اداری، قیمت گذاری دستوری، رکود تورمی حاکم بر بازار، تامین نقدینگی و تغییر مداوم نرخ ارز از جمله مشکلات موجود تولید است.

 

عضو هیئت مدیره خانه صنعت، معدن و تجارت ایران ادامه داد: تورم، امنیت اقتصادی و اعتماد مردم را از بین می برد، آن چنان که برنامه ریزی آینده را نیز خدشه دار خواهد کرد.

 

 وی با اشاره به مشکلات جدی در صادرات و تجارت بین الملل یادآور شد: برنامه مشخص و بلندمدتی برای کار با شرکت های خارج از کشور وجود ندارد و در این راستا باید فکر جدی برای گشودن بازارها کنیم تا ظرفیت های داخلی معطل نمانده و از قافله به روز کردن ماشین آلات و فناوری ها عقب نمانیم.

 

 

«روزنامه اخبار صنعت - 3 اسفند 1401»

   تاریخ ثبت: 1401/12/02     |     [sect id=[file]] | [/sect id=[file]] |