اتحادیه اقتصادی اوراسیا از 5 کشور روسیه، بلاروس، قزاقستان، ارمنستان و قرقیزستان تشکیل شده است و این اتحادیه از سال 2015 شکل گرفته که با جمعیت 183 میلیون نفری ظرفیت خوبی را برای صادرات ما فراهم خواهد کرد.

 

 

 

 

 

 

 

کشورهای عضو اتحادیه اوراسیا سالانه 380 میلیارد دلار واردات دارند.

 

در فوریه سال 1999 قرارداد ایجاد اتحادیه گمرکی و منطقه واحد اقتصادی توسط بلاروس، قزاقستان، قرقیزستان، تاجیکستان و روسیه امضا شد و در اکتبر 2000 جامعه اقتصادی اوراسیا، توسط بلاروس، قرقیزستان روسیه و تاجیکستان تشکیل شد.

 

در جولای 2011 اتحادیه گمرکی میان بلاروس، قزاقستان و روسیه ایجاد شد و در ادامه در اول ژانویه 2015 موافقتنامه اتحادیه اقتصادی اوراسیا بین کشورهای بلاروس، قزاقستان و روسیه امضا شد.

 

عضویت رسمی ارمنستان نیز در تاریخ 2 ژانویه 2015 و قرقیزستان در تاریخ 15 اگوست 2015 در اتحادیه اقتصادی اوراسیا محقق شد.

 

در سال 1395 قرارداد موقت تجارت ترجیحی ایران با این 5 کشور منعقد شد که در نتیجه آن در سال اول انعقاد قرارداد، صادرات ما به این کشور رشد 80 درصدی داشت.

 

از سال 99 مذاکرات تجارت آزاد با اتحادیه اقتصادی اوراسیا آغاز شده است که طی یکی دو ماه آینده 5 کشور سند نهایی تجارت آزاد را امضا خواهند کرد.

 

پس از آن نیز این سند در مجالس کشورها به تصویب رسید که پس از تصویب، پیش بینی می شود تجارت آزاد ایران و کشورهای عضو اتحادیه اوراسیا از ابتدای امسال آغاز می شود.

 

با امضا سند همکاری تجارت آزاد ایران و اوراسیا تعرفه کالاهای وارداتی بین کشورها صفر می شود.

 

بر این اساس می توانیم جهش بزرگی در صادرات داشته باشیم.

 

از 100 درصد کالاهای تجاری ما 87 درصد در لیست تجارت آزاد با تعرفه صفر قرار می گیرد، اما برخی کالاهای ممنوعه وارداتی مانند برخی محصولات کشاورزی و صنایع نساجی در فهرست تجارت آزاد با تعرفه آزاد قرار نمی گیرد و کالاهایی مانند خودرو با همان تعرفه ای که برای آن تعیین شده وارد می شود.

 

ظرفیت تجارت ایران با کشورهای اوراسیا 30 میلیارد دلار است. در سال 1401 نسبت به سال 1400 صادرات ما به کشورهای اوراسیا رشد 28 درصدی داشته به طوری که از صادرات یک میلیارد و 165 میلیون دلاری سال 1400 به صادرات یک میلیارد و 500 میلیون دلاری در سال 1401 رسیدیم.

 

 

تایید تصویب توافقنامه تجارت آزاد میان اتحادیه اقتصادی اوراسیا و ایران

 

مشاور امور بین الملل و توافقنامه های تجاری سازمان توسعه تجارت ایران، از تصویب توافقنامه تجارت آزاد میان اتحادیه اقتصادی اوراسیا و ایران از سوی دومای روسیه خبر داد.

 

میرهادی سیدی ضمن تایید خبر تصویب توافقنامه تجارت آزاد میان ایران و اتحادیه اقتصادی اوراسیا، گفت: این موافقتنامه در 4 دی 1402  به امضا رسیده بود و هم اکنون در مرحله تصویب ملی توسط مجالس قانونگذاری ایران و پنج کشور اوراسیا(روسیه، قزاقستان، ارمنستان، قرقیزستان و بلاروس) است.

 

وی ادامه داد: مجالس قانونگذاری موافقت نامه ها را امضا نمی کنند بلکه آن را به تصویب می رساند.

 

در ایران و 4 کشور اوراسیا نیز موافقتنامه تجارت آزاد در مسیر تصویب قرار دارد.

 

این مقام مسئول با تاکید بر اینکه دومای روسیه توافقنامه را تصویب کرد، گفت: این احتمال وجود دارد ظرف مدت یک هفته این توافقنامه از سوی رییس جمهور روسیه امضا شود و با تایید ریاست جمهوری روسیه تصویب ملی آن کامل خواهد شد.

 

بر اساس این گزارش، هدف از امضای این توافقنامه تسهیل تجارت بین کشورهای اوراسیا و ایران از طریق کاهش یا رفع موانع تعرفه ای و غیرتعرفه ای و حمایت از تعاملات اقتصادی و تجاری است.

 

در همین رابطه میخائیل میشوستین، نخست وزیر روسیه گفت: چشم انداز این اتحادیه اطمینان از اجرایی شدن یک توافقنامه تجارت آزاد در مقیاس کامل با ایران است.

 

 

برقراری تجارت آزاد بین ایران و اوراسیا تا 2 ماه آینده

 

عضو اتاق مشترک بازرگانی ایران و روسیه گفت: طبق پیش بینی ها، تا دو ماه آینده بالای 88 درصد اقلام مورد مبادله ایران، روسیه و اتحادیه اقتصادی اوراسیا از تعرفه صفر برخوردار خواهند شد.

 

کامبیز میرکریمی عضو هیأت مدیره اتاق مشترک بازرگانی ایران و روسیه با بیان اینکه موافقت نامه های تجارت آزاد کشورهای دنیا با همسایگان، دسترسی صادرکنندگان به بازار را تسهیل می کند، گفت: مهم ترین اصلی که ما از آن غافل بودیم انعقاد موافقت نامه هایی است که دسترسی به بازار را برای صاحبان کسب و کار کشور تسهیل می کند.

 

وی افزود: مهم ترین قدمی که اخیرا برداشته شده امضای موافقت نامه تجارت آزاد با اتحادیه اقتصادی اوراسیا متشکل از کشورهای روسیه، بلاروس، قزاقستان و قرقیزستان و ارمنستان است.

 

صادرات ما تا سال 1397 در حد 260 میلیون دلار بود اما بلافاصله با اجرای آن در سال 1398 صادرات کشورمان به بالای 400 میلیون دلار جهش پیدا کرد.

 

صادرات ما حتی در زمانی که به خاطر اپیدمی کرونا، گمرکات بسته بود از 500 میلیون دلار هم عبور کرد و الان به یک میلیارد دلار رسیده و تازه این شروع کار است.

 

عضو هیأت مدیره اتاق مشترک بازرگانی ایران و روسیه ادامه داد: تجارت آزاد هنوز کامل نشده و فقط تعرفه های ترجیحی با 50 درصد و 75 درصد تخفیف اعمال شده و لیست ها برای تعرفه صفر مبادله شده است.

 

پیش بینی می شود تا دو ماه آینده در پارلمان های تمام اتحادیه اقتصادی اوراسیا تصویب شود و بالای 88 درصد اقلام مورد مبادله بین ایران و روسیه و اتحادیه اقتصادی اوراسیا از تعرفه صفر برخوردار شوند و این موضوع، رقابت پذیری کالای ایرانی در برابر رقبای چینی و هندی و دیگر کشورها را به شدت افزایش می دهد.

 

میرکریمی با بیان اینکه موانع تجارت شرکت ها برطرف شدند و باید در حوزه شناختی و بازاریابی کار کنیم گفت: ما تا شش سال قبل در حوزه سخت افزاری و نرم افزاری زیرساخت نداشتیم اما الان دائما کشتی ها و کامیون های جدید اضافه می شوند و خط راه آهن منطقه شوروی سابق از مرز ایران عبور کرده است.

 

وی افزود: در حال حاضر شرق دریای خزر در محدوده پنج جمهوری آسیای میانه بروکراسی جدی دارد و جهش صادرات و واردات نشان می دهد هرچقدر سرمایه گذاری در حوزه زیرساخت لجستیک انجام شود باز هم کم است.

 

ما هنوز هم صف کامیون ها را داریم و از دولت تقاضا کردیم حمایت ها و تسهیلات خود را از این بخش ادامه دهد.

 

عضو هیأت مدیره اتاق مشترک بازرگانی ایران و روسیه در مصاحبه با ردایو بیان کرد: هم اکنون رابطه بانکی بین ایران و روسیه وجود دارد اما بخشی از ظرفیت بانکی بین دو کشور بلااستفاده مانده که به دو نرخی بودن ارز در کشور ما و روسیه برمی گردد.

 

میرکریمی در مورد تنوع کالاهای صادراتی ایران به روسیه گفت: مواد غذایی و لبنی، کالاهای لوکس مانند فرش ماشینی و پسته، محصولات نساجی و صنایع پلاستیک و صنایع پایین دست پتروشیمی بازار خوبی در روسیه پیدا کرده همچنین توربین های گازی و کاتالیست نیز متقاضی دارد و فقط یک بازاریابی اساسی لازم است.

 

وی برگزاری نمایشگاه های سوبسیدی را ضروری دانست و اظهار کرد: بدون بازاریابی و تبلیغات و هزینه نمی توان به هیچ بازاری ورود کرد و لذا دولت باید در هزینه ها کمک کند و به ویژه برای برگزاری نمایشگاه ها و رویدادها در مسکو یارانه بپردازد.

 

عضو هیأت مدیره اتاق مشترک بازرگانی ایران و روسیه جذب توریست های تجاری را در رونق اقتصاد کشور به شدت مؤثر عنوان کرد و گفت: توریست های تجاری یک نوع سفیران اقتصادی برای کشور محسوب می شوند که می توانند اتفاقات تجاری مهمی را رقم بزنند.

 

 

جزئیات موافقت نامه تجارت آزاد ایران با اوراسیا اعلام شد

 

سازمان توسعه تجارت توضیحاتی در باره موافقت نامه تجارت آزاد ایران با اتحادیه اقتصادی اوراسیا ارائه کرده است.

 

بر این اساس این موافقت نامه تجارت آزاد، اولین و کاملترین موافقت نامه تجاری ایران است که پس از حدود سه سال مذاکره و با توجه به تجربیات ناشی از اجرای موافقت نامه موقت فی مابین ایران و اتحادیه اقتصادی اوراسیا به سرانجام می رسد.

 

این موافقت نامه دارای کاملترین و مفصل ترین متن توافقنامه تجاری ایران با 11 فصل و یک ضمیمه مربوط به فهرست های کالایی دو طرف است.

 

فصول این موافقت نامه شامل: مقدمه، تجارت کالا، چاره کارهای تجاری، اقدامات فنی، اقدامات بهداشتی، قواعد مبدا، همکاری گمرکی، حل و فصل اختلافات، خرید دولتی، همکاری های بخشی (در حوزه های حمل و نقل، انرژی، صنایع خودرو، مناطق آزاد تجاری و بنگاه های کوچک و متوسط) و مقررات پایانی است و در ضمیمه آن کالاهایی که مشمول حذف تعرفه نمی شوند، مشخص شده اند.

 

مطابق این موافقت نامه تجارت آزاد، جهت افزایش تجارت فی مابین و گسترش همکاری ها، علاوه بر تسهیل تجارت و رفع موانع غیر تعرفه ای، تعرفه ورودی حدود 87 درصد اقلام کالایی فی مابین حذف می شود.

 

اتحادیه اقتصادی اوراسیا با 183 میلیون نفر جمعیت و واردات 388 میلیارد دلاری از جهان، بازار بسیار بزرگ در نزدیکی ایران محسوب می شود و افزایش مناسبات فی مابین امکان استفاده حداکثری از این پتانسیل و بازار بزرگ را برای کشور فراهم خواهد آورد.

 

با توجه به واردات قابل ملاحظه اوراسیا از جهان، با انعقاد موافقت نامه تجارت آزاد فی مابین، پیش بینی می شود با افزایش سرمایه گذاری ها و تولیدات مشترک و فراهم آوردن زیرساخت های مناسب، تجارت فی مابین افزایش قابل قبولی داشته باشد.

 

شایان ذکر است، بعد از تشکیل اتحادیه اقتصادی اوراسیا شامل کشورهای بلاروس، قزاقستان، روسیه، ارمنستان و قرقیزستان، در سال 2015 میلادی، بسیاری از کشورها، تمایل خود را برای گسترش همکاری های اقتصادی و تجاری با آن اتحادیه اعلام و مذاکرات را آغاز کرده اند.

 

ایران از سال 1394 مذاکرات اولیه را جهت بررسی چگونگی گسترش رابطه تجاری و اقتصادی با اتحادیه مذکور آغاز کرد و پس از امضای موافقت نامه موقت تشکیل منطقه تجارت آزاد بین ج.ا ایران و اتحادیه اقتصادی اوراسیا در اردیبهشت 1397 توسط مقامات طرفین و طی فرایند تصویب داخلی در کشورها، این موافقت نامه موقت از 5 آبان 1398 اجرایی شده است.

 

با ارزیابی مثبت از عملکرد موافقت نامه موقت )افزایش 82 درصدی صادرات ایران در اقلام ترجیحی مشمول موافقت نامه موقت در سال اول اجرا) مذاکرات برای تبدیل این موافقت نامه موقت به موافقت نامه تجارت آزاد فی مابین از سال 1399 آغاز شد و پس از برگزاری جلسات هماهنگی داخلی متعدد با دستگاه های ذیربط و بیش از 30 جلسه مذاکراتی به صورت ویدئو کنفرانس و 6 دور مذاکرات حضوری بین تیم های مذاکراتی 5 کشور عضو اتحادیه اقتصادی اوراسیا و کمیسیون اقتصادی آن اتحادیه از یک سو و تیم مذاکراتی ایران از دستگاه های ذیربط داخلی به سرپرستی سازمان توسعه تجارت، نهایتا4  دی ماه این موافقت نامه بین مقامات طرفین امضا شد.

 

پس از طی فرایند تصویب در مراجع قانونی همه کشورهای امضا کننده، این موافقت نامه وارد فرایند اجرایی خواهد شد.

 

 

«روزنامه اخبار صنعت - 20 خرداد 1403»

   تاریخ ثبت: 1403/03/20     |     |