شبکه مناطق آزاد مشترک با اعضای سازمان شانگهای

گزارشی از نشست سالانه سازمان همکاری شانگهای؛  

 

 

 

سران چین، روسیه، ایران و کشورهای جنوب جهانی برای نشست سالانه سازمان همکاری شانگهای در قزاقستان گرد هم آمده اند.

 

 

 

 

 

 

این سازمان که ناظران سیاسی آن را یک بلوک «ضد ناتو» در نظر می گیرند، در نشست امسال، درخواست شکل گیری الگوی امنیتی جدیدی را در دستور کار دارد.

 

در نشست سران سازمان همکاری شانگهای سران کشورهای روسیه، جمهوری آذربایجان، بلاروس، هند، ایران، قزاقستان، قطر، قرقیزستان، چین، مغولستان، امارات، پاکستان، تاجیکستان، ترکمنستان، ترکیه و ازبکستان حضور دارند.

 

بر اساس اعلامیه آستانه، کشورهای سازمان همکاری شانگهای آماده اتخاذ تدابیری برای از بین بردن شرایط مساعد تروریسم و افراط گرایی هستند.

 

در این سند آمده است: »کشورهای عضو آماده اند تا اقدامات جامعی را برای از بین بردن شرایط مساعد تروریسم و افراط گرایی انجام دهند، از جمله ادامه مقابله قاطعانه با تأمین مالی تروریسم، فعالیت های استخدام و جابجایی فرا مرزی تروریست ها، رادیکالیزه کردن جوانان و همچنین استفاده از اطلاعات جدید و فن آوری های ارتباطی برای اهداف تروریستی.

 

در اعلامیه آستانه آمده است که کشورهای سازمان همکاری شانگهای به تقویت تلاش های مشترک برای جلوگیری از گسترش ایدئولوژی های رادیکال، عدم تحمل مذهبی و بیگانه هراسی، ملی گرایی تهاجمی و همچنین تبعیض قومی و نژادی ادامه خواهند داد.

 

این سازمان همچنین گفت که استانداردهای دوگانه در مبارزه با تروریسم غیر قابل قبول است.

 

این سند می افزاید: «تروریسم در همه اشکال و مظاهر آن قابل توجیه نیست، مدارا با تروریست ها و پناه دادن به آنها باید توسط کل جامعه جهانی به شدت محکوم شود».

 

کشورهای عضو سازمان همکاری شانگهای همچنین در بیانیه مشترکی اعلام کردند: کشورهای عضو سازمان همکاری شانگهای اقداماتی را که منجر به فاجعه انسانی در نوار غزه می شود، به شدت محکوم می کنند و نگرانی خود را از تشدید درگیری اسرائیل و فلسطین ابراز می کنند.

 

کشورهای عضو با ابراز نگرانی عمیق از تشدید درگیری فلسطین و اسرائیل، اقداماتی را که منجر به قربانیان متعدد در میان غیرنظامیان و وضعیت فاجعه بار انسانی در نوار غزه شد، به شدت محکوم می کنند.

 

در این سند آمده است که رهبران کشورهای سازمان همکاری شانگهای خواستار آتش بس فوری، کامل و باثبات، دسترسی به کمک های بشردوستانه و همچنین فعال کردن تلاش ها برای بازگرداندن صلح، ثبات و امنیت منطقه ای هستند.

 

در این بیانیه آمده است: «کشورهای عضو خاطرنشان می کنند که تنها راه ممکن برای تضمین صلح و ثبات در خاورمیانه، حل و فصل همه جانبه و عادلانه موضوع فلسطین است.»

 

شی جین پینگ: سازمان همکاری شانگهای در سمت انصاف و عدالت ایستاده استشی جین پینگ رئیس جمهور چین با اشاره به شتاب تحولات جهانی، تاکید کرد: سازمان همکاری شانگهای در سمت انصاف و عدالت قرار دارد که برای جهان اهمیت حیاتی دارد و در سمت درست تاریخ ایستاده است.

 

شی جین پینگ رئیس جمهور چین در نشست سازمان همکاری شانگهای در آستانه پایتخت قزاقستان، اظهار داشت: تعداد اعضای سازمان همکاری شانگهای از زمان تاسیس این سازمان تا امروز به ۱۰ کشور افزایش یافته است.

 

وی افزود: خانواده سازمان همکاری شانگهای با شرکای بیشتر و همکاری محکم تر، ۲۶ کشور را در سه قاره پوشش می دهد.

 

شی ادامه داد: کشورهای عضو سازمان همکاری شانگهای باید از حق توسعه و ثبات زنجیره های تولید را حفظ کنند و اقتصاد منطقه را تقویت کنند.

 

این مقام چینی با بیان اینکه شتاب تحولات جهانی موجب شده تا جامعه بشری بار دیگر بر سر چهارراه تاریخ قرار بگیرد، اذعان داشت: سازمان همکاری شانگهای در سمت درست تاریخ و در سمت انصاف و عدالت قرار دارد که برای جهان اهمیت حیاتی دارد.

 

وی در همین راستا، افزود: کشورهای سازمان همکاری شانگهای باید به طور مشترک در برابر مداخله خارجی مقاومت و قاطعانه از یکدیگر حمایت کنند.

 

 

شبکه مناطق آزاد مشترک در سازمان شانگهای ایجاد شود

 

سرپرست ریاست جمهوری در نشست سران سازمان همکاری شانگهای پیشنهاد کرد تا شبکه مناطق آزاد مشترک در سطح این سازمان ایجاد شود و پیمان های اقتصادی مانند موافقتنامه تجارت ترجیحی و آزاد برقرار گردد.

 

محمد مخبر در بیست و چهارمین نشست سران سازمان همکاری شانگهای در شهر آستانه، پایتخت قزاقستان گفت: نظر به اینکه فعالیت های ترانزیتی و تجاری مکمل یکدیگر محسوب می شوند، پیشنهاد می کنیم تا نسبت به ایجاد «شبکه مناطق آزاد مشترک» و «برقراری پیمان های اقتصادی نظیر موافقتنامه تجارت ترجیحی و آزاد» در سطح سازمان مبادرت گردد.

 

وی افزود: فرصت ها و ظرفیت های فراوانی در قلمرو کشورهای عضو سازمان همکاری شانگهای برای تعامل در زمینه تجارت، تولید، انرژی، حمل و نقل، کشاورزی، گمرک، مخابرات و همچنین توسعه فناوری در زمینه هوش مصنوعی وجود دارد که باید از این ظرفیت ها به نفع رفاه ملت ها و تثبیت صلح پایدار و توسعه فراگیر در منطقه شانگهای و در سراسر جهان استفاده کرد.

 

فعال سازی کریدورهای ترانزیتی نقش کلیدی در تسهیل تجارت و نیز در توسعه اقتصادی و در نتیجه ثبات سیاسی کشورهای عضو ایفا می نماید.

 

سرپرست ریاست جمهوری افزود: معتقدیم اعضای سازمان همکاری شانگهای می توانند از طریق کریدور شمال-جنوب و از طریق بنادر جنوبی ایران با هزینه کمتر و سرعت بیشتری به مبادلات تجاری با کشورهای جهان بپردازند.

 

وی تاکید کرد: عالیجنابان؛ جمهوری اسلامی ایران قویا مخالف اعمال ابزارهای سیاسی به ویژه تحریم های یکجانبه ظالمانه در حوزه انرژی است و به عنوان تولیدکننده عمده منابع انرژی به ویژه نفت و گاز، همواره سیاست چند جانبه گرایی در حوزه انرژی را دنبال نموده و به طور فعال در تدوین سند «راهبرد همکاری انرژی سازمان همکاری شانگهای» مشارکت داشته و از تصویب و اجرای آن حمایت می نماید.

 

سرپرست ریاست جمهوری تصریح کرد: خوشبختانه، موضوع استفاده از ارزهای ملی و افزایش سهم آنها در تسویه وجوه تجاری بین کشورهای عضو به صورت جدی در دستور کار سازمان قرار گرفته است و جمهوری اسلامی ایران از تداوم مذاکرات کارگروه های تخصصی در این زمینه تا حصول هدف نهایی یعنی کاهش و یا حذف دلار از مبادلات چندجانبه حمایت می کند.

 

 

تاسیس بانک مشترک شانگهای به ارتقای سطح همکاری ها می انجامد

 

مخبر تاکید کرد: با توجه به تجربه به دست آمده ذیل اتحادیه بانکی سازمان، به نظر ما «تاسیس بانک مشترک شانگهای» می تواند موجب ارتقای سطح همکاری کشورهای عضو در حوزه های مالی و اقتصادی گردد.

 

وی تصریح کرد: همچنین، جمهوری اسلامی ایران آمادگی کامل خود را برای اجرایی سازی «برنامه عملیاتی همکاری های علمی و فناوری میان کشورهای عضو سازمان در حوزه های اولویت دار» به ویژه در حوزه جدیدترین فناوری های پزشکی، زیست فناوری و هوش مصنوعی اعلام می دارد.

 

سرپرست ریاست جمهوری ادامه داد: جمهوری اسلامی ایران از اسناد و تفاهمات صورت گرفته در سازمان شانگهای از جمله سند جامع و بلند مدت «استراتژی توسعه همکاری سازمان» و دیگر اسناد مرتبط حمایت می کند.

 

مخبر خاطر نشان کرد: در ابتدای سخن، یاد و خاطره رئیس جمهور شهید سید ابراهیم رئیسی و وزیر امور خارجه شهید حسین امیرعبداللهیان و زحمات و نقش مؤثر آنها در پیشبرد دیپلماسی چند جانبه جمهوری اسلامی ایران در سه سال گذشته به ویژه عضویت در سازمان همکاری شانگهای و بریکس را گرامی می دارم و از ابراز همدری، ارسال پیام و اعزام نمایندگان کشورهای عضو جهت شرکت در مراسم بزرگداشت آنها، قدردانی می نمایم.

 

وی تاکید کرد: جا دارد از تلاش های صورت گرفته توسط جناب آقای توکایف، رئیس جمهوری محترم قزاقستان و دولت این کشور در طول یک سال گذشته و در زمان ریاست بر سازمان همکاری شانگهای کمال تشکر را داشته باشم.

 

همچنین عضویت کامل جمهوری بلاروس در سازمان را نیز به جناب آقای لوکاشنکو و مردم جمهوری بلاروس تبریک می گویم.

 

حوادث تروریستی اخیر در دربند و ماخاچ قلعه را به دولت و ملت روسیه تسلیت می گویم و با بازماندگان این اتفاق تلخ ابراز همدردی می کنیم.

 

 

اعضای سازمان شانگهای برای توقف فوری جنایت های جنگی رژیم صهیونیستی تلاش کنند

 

سرپرست ریاست جمهوری تصریح کرد: متاسفانه طی ۹ ماه گذشته و بر خلاف تمامی موازین بین المللی و هرگونه اخلاق و منش انسانی، شاهد موج گسترده ای از نسل کشی، جنایت جنگی، کشتار وسیع زنان و کودکان بی گناه غزه توسط رژیم صهیونیستی هستیم.

 

مخبر ادامه داد: تداوم جنایات وحشیانه و سازمان یافته رژیم صهیونیستی با حمایت آمریکا علیه مردم مقاوم و مظلوم غزه که جامعه بشری را در بهت و حیرت و سازمان های بین المللی را در بی عملی فرو برده است، به شدت محکوم می کنیم.

 

ما بر ضرورت اقدامات موثر کشورها به ویژه توسط اعضای سازمان همکاری شانگهای جهت توقف فوری جنایات جنگی رژیم صهیونیستی و لزوم ارسال فوری، کافی و بدون مانع کمک های بشر دوستانه به سراسر غزه تأکید می کنیم.

 

مخبر گفت: در پایان ضمن تبریک به جمهوری خلق چین به عنوان رئیس بعدی سازمان شانگهای، از دولت و ملت دوست و برادر جمهوری قزاقستان برای میزبانی شایسته و میهمان نوازی گرم آنها تشکر می کنم.

 

وی افزود: اطمینان دارم تصمیم ها و توافقاتی که در پی نتایج نشست امروز اتخاذ خواهد شد، در افزایش سطح هماهنگی برای مقابله مشترک با تهدیدات و چالش های کنونی و نوظهور و همچنین ارتقای سطح همکاری کشورهای عضو در زمینه های مختلف اقتصادی، سیاسی، علمی و فرهنگی نقش بارزی خواهد داشت.

 

 

گوترش: شانگهای به عنوان بزرگترین سازمان منطقه ای، قدرت برقراری صلح را دارد

 

دبیرکل سازمان ملل متحده گفت، سازمان همکاری شانگهای به عنوان بزرگ ترین سازمان منطقه ای، قدرت تلاش برای صلح جهانی را دارد و سازمان ملل آماده است تا در این هدف با آن همکاری کند.

منبع خبر: روزنامه اقتصاد پویا - 16 تیر 1403

دیدگاه کاربران