ایران و سوریه در مسیر توسعه تجارت

راه اندازی خط کشتیرانی بندرعباس به بندر لاذقیه  

 

 

کیوان کاشفی رئیس اتاق مشترک ایران و سوریه در مورد جزئیات راه اندازی خط کشتیرانی لاینر بین بندرعباس و بندرلاذقیه در سوریه، گفت: با راه اندازی کشتی لاینر بین بندرعباس و بندرلاذقیه در سوریه، تجار برای حمل کالاهای صادراتی به سوریه دیگر معطل نمی مانند و می توانند براساس برنامه اقدام کنند.

 

 


وی افزود:  با هماهنگی های انجام شده بین اتاق مشترک ایران و سوریه، ستاد توسعه روابط اقتصادی ایران با عراق و سوریه و سازمان کشتیرانی جمهوری اسلامی ایران، قرار است در بیستم هر ماه خط کشتیرانی لاینر از مقصد بندرعباس به لاذقیه حرکت کند.


رئیس اتاق مشترک ایران و سوریه، افزود: براساس اقدامات انجام شده اولین خط کشتیرانی لاینر از بندرعباس به سمت بندرلاذقیه در سوریه ۲۰ اسفندماه سال جاری حرکت خواهد کرد.


وی  با بیان اینکه یکی از مسائل و مشکلات اساسی ما در تجارت با سوریه بحث حمل و نقل کالا است، گفت: از آنجا که بین ایران و سوریه مرز مشترک وجود ندارد بنابراین برای حمل و نقل کالا به این کشور  فقط سه راه وجود دارد که یکی از این راه ها حمل کالا از طریق مرز خاکی از کشور عراق است که به دلیل مسائل مختلف فعلا امکان استفاده از این مسیر برای حمل و نقل کالا از ایران به سوریه وجود ندارد و نمی توان در مورد آن برنامه ریزی کرد.


رئیس اتاق مشترک ایران و سوریه با اشاره به مسیر دوم برای حمل و نقل کالا از ایران به سوریه گفت: مسیر دوم حمل کالا  به سوریه از طریق کشتی‌های رو - رو از بندر مرسین ترکیه به سوریه است که با توجه به هزینه زیاد حمل از این طریق و سایر مشکلاتی که در این زمینه وجود دارد استفاده از این روش نیز امکان پذیر نیست.


وی با بیان اینکه منطقی ترین روش برای حمل و نقل کالا از ایران به سوریه انتقال کالا از طریق خط کشتیرانی ایران از بندرعباس به بندر لاذقیه در سوریه است، گفت: اگرچه تاکنون نیز برای انتقال کالا از ایران به سوریه از مسیر بندرعباس به لاذقیه  و از طریق خط کشتیرانی جمهوری اسلامی ایران اقدام می شد اما این اقدام به صورت منظم انجام نمی شد و بعضا کالاهای بازرگانان مدت زیادی در بندر معطل  می ماند و لذا با توجه به بعد مسافت و زمان بر بودن انتقال کالا، حمل و نقل کالا از این طریق توجیه اقتصادی نداشت.


کاشفی با بیان اینکه تاکید کشتیرانی برای نقل و انتقال کالا از مسیر بندرعباس به بندرلاذقیه رسیدن به  ظرفیت قابل قبول کالا برای حمل بود، بیان داشت: لذا طبق توافق و هماهنگی های انجام شده مقرر شده هر ماه یک بار کشتی  باری به طور منظم از ایران به سوریه حرکت کند و بر این اساس اولین محموله در تاریخ ۲۰ اسفندماه سال جاری خواهد بود.


عضو هیات رئیسه اتاق بازرگانی ایران بیان داشت: در صورت نیاز این کشتی به دو خط تبدیل خواهد شد و هر ۱۵ روز یک بار کشتی از بندرعباس به سمت بندر لاذقیه حرکت خواهد کرد اما فعلا در ابتدای کار در بیستم هر ماه حرکت کشتی از بندر عباس به سمت بندر لاذقیقه در سوریه خواهیم داشت.


وی با بیان اینکه براین اساس تجار دارای برنامه مشخصی برای نقل و انتقال کالا به سوریه خواهند داشت، گفت: این کشتی ها کانتینر بر و فله بر هستند و لذا تجار هیچ محدودیتی برای نقل و انتقال کالا به سوریه نخواهند داشت.


کاشفی در پاسخ به این سوال که آیا حمل بار دو طرفه است و از سوریه نیز کالایی به ایران منتقل می شود، گفت: در حال حاضر بیشتر، کالاهای ایرانی به سوریه صادر می شود و سوریه صادرکننده کالای چندانی به ایران نیست اما قطعا با گسترش روابط تجاری بین دو کشور این اتفاق هم خواهد افتاد.


وی گفت: قطعا راه اندازی چنین خط کشتیرانی در توسعه روابط تجاری بین دو کشور می تواند موثر باشد.


پیشتر نیز سعیده اسدی کارشناس مسائل غرب آسیا در گفتگو با دانشجو گفت: «برای علت تاخیر در اجرای این توافق می‌توان دلایل مختلفی را برشمرد. در واگذاری بندر لاذقیه به ایران یک سری واکنش‌ها از سوی اسراییل وجود داشت که به هر نحوی مخالف بازی گری فعال‌تر ایران در منطقه است و رسیدن ایران از خلیج فارس به مدیترانه تهدید بالقوه‌ای برای او به شمار می‌رود. از طرفی گمانه زنی‌هایی پیرامون واکنش روسیه هم وجود داشت، زیرا روسیه تنها یک پایگاه نظامی بیرون از مرز‌های کشورش در طرطوس سوریه دارد و حفظ این پایگاه برای آن‌ها حائز اهمیت است. ولی با توجه به روابط ایران و روسیه در طی سال‌های گذشته، رقابت بین آن‌ها یک رقابت مدیریت شده بود و هیچ وقت از حدود قانونی تعیین شده عدول نکردند. در نتیجه این گمانه‌ها مبنی بر مخالفت و واکنش جدی روسیه، در حد موضع گیری تحلیلگران باقی ماند.»


وی با اشاره به اینکه دلیل اصلی اجرایی نشدن این امر مربوط به تکمیل نکردن خط ریلی شلمچه به بصره است افزود: «به دست گرفتن کنترل عملی بندر مسلتزم وجود دسترسی کامل به آن است و آن نیز از طریق زمینی خواهد بود در حالی که هنوز پروژه شلمچه به بصره به اتمام نرسیده. فاز بعدی این پروژه مسیر بصره به لاذقیه خواهد بود که دسترسی آسان ایران به لاذقیه را ممکن میسازد. چندی پیش هم یکی از نمایندگان مجلس شورای اسلامی با اشاره به تکمیل نشدن این پروژه این انتقاد را مطرح کرد که هنوز در همین پروژه ۳۰ کیلومتری هم موفق نبوده ایم و نتوانستیم وارد فاز بعد شویم.»

منبع خبر: روزنامه اقتصاد سرآمد - 28 بهمن 99

دیدگاه کاربران